”Grottvivans folk” – associationer kring Dionysia archibaldii

Dionysia archibaldii, T4Z 135, Iran: Chaharmahal va-Bakhtiyari, Bazoft valley, 2300 m. Insamlad av Gerben Tjeerdsma, Dieter & Rosi Zschummel och Henrik Zetterlund i Zagrosbergen. Såhär ser den ut i Göteborgs Fantastiska Trädgård idag – den, i mitt tycke, absolut snyggaste kuddvivan.

D. archibaldii har haft en intim koppling till botaniska alltsedan den beskrevs för vetenskapen 1967. Det var vår dåvarande prefekt, Per Wendelbo, den tidens största expert på släktet, som uppkallade arten efter Jim Archibald – artens upptäckare och nära vän till Per.

Arten har funnits i odling alltsedan Jims introduktion men den formen var inte särskilt vacker, dessutom var den svårodlad.

Vår ”nya” population har helt andra egenskaper – stor- & mörkblommig, vital och lättodlad. Vi samlade den under namnet D. bazoftica men Magnus Lidén från Uppsala botaniska kunde genast konstatera att den var synonym med D. archibaldii.

Typen för arten ligger på herbariet härintill så det var bara att promenera dit och  studera. Hur ett sånt exemplar kan se ut ser ni nedan. (småbilder: Per Wendelbo överst, Jim & Jenny Archibald under)

Artens namn baseras alltså på det bruna krafset i det hemvikta kuvertet. Per har dessutom förstärkt arket med ett klipp från sin uppsats

Ovan kan ni se hur det ser ut där arten  publicerades.

Vi körde från Kurandalen över Shari-passet till Bazoftdalen, ett mäktigt landskap – fullt av underbara lökar och med fem olika Dionysia.

På bergsidorna ni ser i fjärran klängde vi oss upp för att hitta ”Dionysia bazoftica”.

Vi upptäckte en grottviva!

Många kuddvivor växer under överhäng eller i grunda grottor men det här var det häftigaste vi såg.

Vi tog sticklingar av de tio vackraste formerna – Gerben hittade den djupast violetta som nu finns i kultur som D. archibaldii ‘Tora’ – efter Gerbens dotter.

Vi har gjort vårt yttersta för att sprida plantor till det fåtal entusiaster som har förutsättningar att odla dessa krävande växter.

Vår D. archibaldii har dock förutsättningar att kunna odlas även av de ”något mindre skickliga”.

Kolla hur den växer! Ni förstår att vi blev exalterade – Grottvivans folk, de e vi de – tänkte vi – eller va de va vi tänkte, det kan ju vara en efterkonstruktion, det var ju några år sen.

Tröstefullt med de döda plantorna i bilden – det är inte bara hos oss som Dionysior dör.

Och inte nog med det. När vi var vid Shari-passet fann vi en obestämbar gul kuddviva.

Den döpte Magnus Lidén till Dionysia zetterlundii (här flankerad av två D. archibaldii). Så min egen kuddviva växer i samma berg som min hjältes – fattar ni vilken grej? Stort värre.

Just nu blommar Dionysiorna för fullt på botan, tyvärr i ett stängt rum. Man kan  se dem ifrån bergsväxthuset eller utifrån lökträdgården. Kommer ni i arbetsvecka och ser personal i närheten så fråga om ni får smita in och kolla – det får ni säkert.

Jag kommer nog snart att återkomma till dionysia i mitt bloggeri. Kanske rent av med en betraktelse kring ovanstående besynnerlighet.

Gissar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till ”Grottvivans folk” – associationer kring Dionysia archibaldii

 1. Jag såg din blogg just nu och kommer absolut att följa den! Tack för den Henrik och lycka till!

 2. Leif Fryle skriver:

  Det ska bli kul att följa din blogg Henrik.

 3. Berit skriver:

  Hittade din blogg tack vara Christina Fryle som nämnde den på fb…det här kommer att bli min guldgruva, tack för det!!

 4. Monica Hermanson skriver:

  Även jag hittade hit via Christina Fryle och fb:) Vilken fantastisk grej att få en blomma uppkallad efter sig! Kommer att lägga din blogg till mina favoriter så att jag inte missar några inlägg:)) Ha det gott/Monne

 5. Lydia Jeppsson skriver:

  zetterlundii är ju jättesnygg! kul att du börjat blogga, kommer att följa dig med stort intresse.
  Allt gott,
  Lydia

 6. Bertil Larsson skriver:

  Det var roligt att läsa din blogg Henrik. Ser fram mot fortsättningen. Det var C. Fryle som gav mig länken.
  Bertil i Dals Rostock

 7. Marita i Vasa skriver:

  Din blogg kommer att ge oss en spännande resa! Du skriver att D. archibaldii är relativt lättodlad. Vad betyder det? Vad behöver den i odling?

  • Du bör ha tillgång till ett växthus där du kan ha 0-5°C på vintern.

   • Marita i Vasa skriver:

    Vi förvarar ganska mycket växter i ett förråd med frostvakt. Det håller några plusgrader och kan vara kring noll i golvnivå. Vi har i detta förråd bl.a krukor med vår- och snöiris, corydalis och olika fritillaria som nu visar knopp. De får sen komma in på köksbordet för att under blomningen ge vårkänslor. Ett par krukor irisar har redan blommat och glatt oss. Skulle dionysia klara sig där? Förrådet har fönster och tilläggsbelysning.

 8. Carina skriver:

  Trevligt att hitta din blogg. För flera år sen hjälpte du mig en löklördag, bland annat plockade du ut en Scilla rosenii ‘Alba’ som blommat här sen dess 🙂

  En undran, har också en blogg på WordPress. Har du kunnat ändra font storlek eller är det original? Du har mycket bättre koll på HTML koden än jag har. Det är uppenbart 🙂

 9. Annette skriver:

  Vad otroligt kul att du fått igång en blogg, hoppas på många intressanta inlägg! Heja på!

  Annette

 10. Ska bli spännande att följa din blogg. Är själv nybörjare, hur tusan gör man för att bli ”följare” på wordpress? /EoS

 11. Ylva zetterlund skriver:

  Världens bästa puckopappa! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s