Rosis & Dieters kuddviva, Dionysia zschummelii

Ett märkvärdigt tittskåp – från den dystra lökträdgården med vintertäckta bäddar kan man trycka upp näsan mot glaset och uppleva en persisk bergsvår med en svensk högvinter i ryggen.

Ett tjugotal arter kuddviva blommar för tillfället. Den som lyser mest just nu är Rosis och Dieters kuddviva – Dionysia zschummelii.

Dionysia zschummelii T4Z 166, Iran: Lorestan, Pass between Aligoudarz and Shoulabad, Kuh-e Ali, 2600–2700 m.

Rosi och Dieter Zschummel är våra mentorer i ”persisk bergskunskap”. De guidade oss mellan 23 arter av Dionysia i de iranska bergen för några år sedan – en oförglömlig resa.

Dieter är en pensionerad kemi-ingenjör med ett otroligt sinne för detaljer, Rosi är en pensionerad lärare med stor värme och mycket humor. Tillsammans har de botaniserat i amerikas -, asiens – och europas berg på jakt efter olika små kuddväxter, gentianor och blåklockor. De har levt sparsamt för att  förverkliga sin passion för växter.

De har en liten trädgård i vad som var Östtyskland med en stor samling alpiner och lökväxter.

På nedre bilden från Mashhad i nordöstra Iran fick jag dem att posera framför världens största saffranskrokus. Huvudgatan genom iranska städer brukar pyntas med runda plaskdammar och tillhörande gatukonst i form av svanar, delfiner eller elektriska palmer med lampor. Nu är Mashhad-trakten en av världens största saffransproducenter så glasfiberkrokusen är ett gott val av stadens förskönandekommitte. Dieter och Rosi hade upptäckt dionysian året innan och skickat en pressad bit till Magnus Lidén i Uppsala som först såg den som en extremt kompakt form av Dionysia archibaldii. Sedermera ändrade Magnus uppfattning  och beskrev den som Dionysia zschummelii.

Måste nämna att Magnus var Dieter & Rosis mentor när de började sitt iranska äventyr.

I Zagrosbergen mellan städerna Aligoudarz och Shoulabad genom den branta ravin ni skådar till höger växer tre arter av kuddviva – D. lurorum, D. haussknechtii och så det nya fyndet. Vi såg också en naturhybrid mellan haussknechtii och zschummelii. Två arter hittar man ganska ofta tillsammans, men tre+ är extremt ovanligt. Rosis & Dieters kuddviva gömmer sig högt i ravinen. Det är en verklig miniatyr som bildar hårda, täta kuddar av  barrlika blad. Vi hade prickat rätt och kom i högblomningen. Som ni ser under så var det en bedårande syn med de ametistfärgade tuvorna mot den brutala marmorklippan.

Arten är inte lätt i odling och av de elva ursprungliga klonerna återstår idag endast en, det sker en selektion i kultur och de känsligaste dör först medan överlevarna förökas och sprids.

Vår ensamma överlevare kan inte ge något frö men vi har nu korsat den med den närstående D. archibaldii i väntan på att vi kan skaffa en artfrände. Att pollinera och korsa Dionysia är en spännande och exklusiv gärning som jag återkommer till en annan dag.

Tror Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Rosis & Dieters kuddviva, Dionysia zschummelii

 1. Monica Hermanson skriver:

  Fantastiska bilder och en intressant berättelse. Skulle inte vara dumt att få stå där och trycka näsan mot fönstret även om det hade varit trevligare att få njuta av skönheterna inne bland krukorna:) Ha det gott/Monne

 2. Bertil Larsson skriver:

  Tack för ännu en rapport från dessa underbara ‘vivor’ och en intressant historia. Känner att jag måste ta mig ner till Gbg snarast.

 3. Kerstin Alvesson skriver:

  Vilka underbara vivor du visar och skriver om, tack.

  Ha det gott, Kerstin

 4. Hej Henrik! – Fint bloggande! – Läses even på Island. Just nu är den tid vintermörkret börjar ge undan i mina trakter. Så nu är våren på väg – med sina vårblommor!

  Bästa hälsningar, Hafsteinn Hafl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s