Krokuschock på botaniska! Blommorna blottar sig för bina

Idag har tusentals meter pollenslang vuxit – miljontals ägg har befruktats – framtiden är säkrad – embroyona växer! Vilka dagar som varit – Helgen lovar gott.

Jag har själv sett hur lökängen gått från tindring till explosion på två dagar – Alla fotar & dokumenterar. – Massa mänskor vänder telefonerna mot blommorna – måhända pratar blommorna – själv hör jag illa numera.

Nu är snökrokusens tid, Crocus tommasinianus lyser som värst – vårkrokusen, Crocus vernus, hänger på men har mer att ge – vänta bara – hybriden ‘Vanguard’ anlägger en gråviolett bredsida och bägarkrokusen står sig. Sicken äng.

En uppräkning av säsongens bästa krokus lyder sålunda – Crocus biflorus – ‘Zwanenburg Bronze’, ”Cream Beauty’, ‘Blue Pearl’ & ‘Ladykiller’ – C. tommasinianus ‘Ruby Giant. ‘Barr’s Purple’ och ‘Whitewell Purple’, vårkrokusen har just börjat med Crocus vernus ‘Jeanne d’Arc’ och hennes fyra blå kavaljerer som tar sats (mer om detta senare). Vintergäck, snödroppar och snöklockor lägger vi bakom oss – nu är våren på riktigt.

Insekterna har också vaknat –  bina, humlorna och fjärilarna transporterar pollen på ett närmast naivt sätt. Nektar insupes –  pollen konsumeras & blommor pollineras – pollenslangar växer, ägg befruktas och frökapslar börjar att utvecklas.

Högst upp! min favorit – ljusblomman, Colchicum bulbocodium med nässelfjäril. Nedan –  nästa favorit, Iris ‘Katharine Hodgkin’ med dito.  ‘Katharine’ är en hybrid mellan mörkblå snöiris, I. histrioides och svavelgul våriris I. winogradowii. Dessa arter växer på höglänta ängar i nordöstra Turkiet och i Georgien, tål därmed svensk sommarfukt rätt bra, så de kan bli permanenta i våra trädgårdar.

Gottebordet i bergsväxthuset är dukat med gnistrande kuddväxter, Saxifraga, vårlök, Gagea – en art, G. fibrosa, med blommor stora som tulpaner, dvärg- och pärlhyacinter, Hyacinthella och Muscari. Huvudrollen spelas av en sällsynt kejsarkrona – Fritillaria chitralensis.

Den fick jag som frö av Tony Hall, min kollega på Kew Gardens, under tidigt 80-tal. Långsamt har vi lyckats föröka den, främst genom Björn W.’s idoga pollinering. Den betraktades först som en variant av kejsarkrona, F. imperialis, men fick sin rättfärdiga position när Brian Mathew beskrev den som art 1996 i ”Curtis’s Botanical Magazine. Introducerades i odling 1970 av det brittiska ambassadörsparet i Kabul, Mr. & Mrs Piers Lee Carter, från Chitralområdet i norra Afganistan. I en liten testodling har den klarat tre år på friland, men den är svårförökad så den lär aldrig komma ut på marknaden – hoppas att jag har fel.

Det är lätt att vara just nu, lökträdgården glänser, parkens buskage lyser upp med snökrokus och vintergäck. I rhododendrondalen råder snökloxklimax just nu.Klippträdgården, i sitt tidigaste stadium, lyser av snökrokus, C. tommasinianus. Varenda kalk var fylld med bi eller humla i gårdagens värme.

I klippträdgården upptäckte jag en kändis – Hannu – från det heliga berget i norr. Han fotade lundväxter till sin nya bok. I snökrokusbestånden rumla vi bland humla & bi.

På ”Europa” är våren i full gång med massor av olika julrosarter, Helleborus.

Stamjulros, H. argutifolius, julros, H. niger, storblommig julros, H. orientalis, grön julros, H. viridis och en räcka brun- och grönblommiga arter som saknar svenska namn. De flesta är diskreta och skulle knappt synas senare under säsongen. Undantaget är Anna-Lenas favorit som ni hittar på europas topp – håll utkik efter den enda blommande vårljungen så kan ni lokalisera den.

Helleborus purpurascens, W.McLewin, Ungern: Borzsony Mts., NE of Budapest. Den nådde oss via Jim Archibald som var god vän med den store julrosexperten, Will McLewin, som samlat fröna. Det här är äkta vara, namnet används ibland för röda H. orientalis.

Syns bäst från knästående eller liggandes platt på marken.

Rapporterar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Krokuschock på botaniska! Blommorna blottar sig för bina

 1. Bertil Larsson skriver:

  Ja visst är det en härlig tid. Jag är glad att jag har så mycket vårlökar och jag vet inte hur många bilder jag tagit på nässelfjärilar, snödroppar och crocus, humlor och bin. Härliga tider.

 2. Anonym skriver:

  Var uppe i onsdags, kan inte nästa vecka men veckan där på är det dags för ett nytt besök

 3. Monica Hermanson skriver:

  Helt underbara bilder på alla ljuvliga vårblommor:) Gårdagen var ju så skön med sol och värme, i dag har det inte varit lika fint men ute har man varit ändå:)

 4. ilva Vallström skriver:

  Tack du vårens store poet för att du låter oss vara mig dig i din härlighet!
  ilva i Bua alldeles vid ett i dimma höljt hav.

 5. Johanna skriver:

  Ett besök på Göteborgs botaniska står högst på listan. Tack för fantastiskt smakprov. Är djupt förälskad i Frittilaria av alla dess slag… och det ska finnas en hel del hos er. Känner att det är dags nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s