Botaniskas lökar & knölar

En ganska normal vår trots allt – bakslag hör till vardagsvåren. Kylan har tufsat till de tidigaste magnoliablommorna och svett en del blad.

Men vi ger oss inte – vi hävdar alltjämt att våren är här. Vi manifesterar vår utsaga i den installation vi kallar för ”Botaniskas lökar & knölar” – allt du någonsin behöver veta om geofyter.

Marika, Mats & Anna har monterat och dekorerat vår skärmutställning som berättar om – när, var, hur och varför dessa underbara primörer har uppstått & fortsatt att existera. Den ger insikter som förgyller den fortsatta promenaden i göteborgs fantastiska trädgård.

Specialvisningar 11, 18 & 25 april inleds vid skärmutställningen – fortsätter i lökträdgården som bjuder på en ymnighet av biologisk mångfald.

Corydalis sewerzowii, – en nunneört från Centralasien som sätter sina knölar 30-50 cm djupt när fröet gror. Vår nunneörtsamling har gett upphov till viktiga vetenskapliga utredningar under ledning av Magnus Lidén – numera verksam vid Uppsala botaniska trädgård.

Han är universums största nunneörtspecialist. Han har, genom sitt oförsiktiga sätt att tömma sina fickor, orsakat en del intressanta installationer i vår trädgård. Om du vid växthusen tittar uppåt söderut så ser du vår solbåge av granit, kryp under och följ ”Magnus promenad” från nån gång i mitten av 90-talet. Kvadratmeterstora fält av Corydalis malkensis och spridda röda C. solida i buskagen markerar hans väg hem till kontoret den dagen.

Klockliljorna, exemplifierade av Fritillaria carica, insamlad 1972 av Per Wendelbo i sydvästra Turkiet som inleder deras säsong i lökträdgården. Diskreta gröna, bruna, grå, eller smutsrosa klockor som skiftar färg vid genomlysning och glöder i helt andra, heta nyanser. Om möjligt letar sig visningarna in i bakom-ytorna. Gottebordet med Tulipa regelii, världens enda tulpan med korrugerade blad, Narcissus alpestris, en nästan vit påsklilja, ligger väl i den påsk som nu som inleds.

Lökängen gjorde ett försök att vara Keukenhof men vilar nu, lätt ångestfull,  efter krokuschocken & köldknäppen, nu blir det äng en stund. Den tidigaste pärlhyacinten, Muscari azureum, syns bäst i golfgreen-kort gräs. Med tanke på hur den växer i naturen så ser jag det som en bedrift – att klara svenskt klimat. Suddigt i bakgrunden tecknar sig änglatårsnarcissen Narcissus ‘Mite’. Så här ter sig lökängen den närmaste månaden. Små flockar med narcisser, små fält med pärlhyacinter – krokuschocken är över – men våren har bara börjat.Narcissus minor, Scilla siberica och slocknande vintergäck – så här ser det ut i botaniska idag. Hur det ser ut i morron får vi se då men jag lovar att det ser intressantare ut än i går. Riktigt intressant blir det när man kollar en karta och ser var majoriteten av våra tidigaste trädgårdsväxter växer vilt. Kan det vara en slump? – Eller finns det en förklaring. Kolla vår lilla utställning så kanske ni får svar. – kan det vara så att geofyterna gillar Medelhavet? Nja – inte havet direkt – men klimatet! Undra på att alla inte gillar svensk sommar.

Om jag fick välja så skulle jag ha bott i Italien – men det var redan fullt – så nu bor jag i Sverige, och försöker att odla höst-vinter-vår-vegeterande-blommande geofyter till tröst.

Måste säga att det går riktigt bra.

Kolla gottebordet i bergsväxthuset. Leontice ewersmanii självsamlad i NÖ Iran. Obegripligt vacker, sånt här kan ni bara se hos oss 2012-04-05.

Söndag om tio dagar, 15/4, 12-16, har vi öppet hus, då kan ni besöka oss medan vi jobbar på som vanligt, presenterar utställningen och berättar om våra samlingar. Väl mött.

Men då kommer hundtandsliljornas lyktor att ha slocknat, så skynda er upp till klippträdgården och avnjut klippträdgårdens blandning av julrosor, hundtandsliljor och blåstjärnor innan den falnat.

Uppmanar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Botaniskas lökar & knölar

 1. Ingrid Hoffer skriver:

  En fantastisk sida med så mycket information precis vad vi behöver. Ingrid Trädgårdsamatör.

 2. Anonym skriver:

  pffff..nu är jag alldeles matt, informerad och inspirerad..allt på en och samma gång! Tack för denna blogg – när nu detta GöteborgsBotan ligger så långt från oss här norröver (senaste besöket hos er företogs 2010), så var det härligt att kunna följa med på era vandringar i vårruset!

  Man borde byta zon och flytta…på gamla goda mästaretiden, den med gesäller och lärlingar, fanns det skilda borst/kvastmakare med mästartitel och allt – om ni bestämmer er för att börja tillverka pollineringsborstar (underlag! tycks ju finnas..) så är jag allgesäll i ett hantverkargille 🙂 ….

  här kom våren av sig – 15cm snö.. så vi tackar för våren hos er!
  Glad Påsk!

 3. Roger skriver:

  Åker till Göteborg på tidag. Alltid lika skoj att vara där.

 4. Har fått upp några sådder av lökväxter, Fritillaria, Narcissus, Colchicum, Muscari, Erythronium, Tulipa. De har stått ute en vinter eller två men hur gör jag på bästa vis med den nu, ska de stå kvar i lerkrukorna ute och gödslas eller ska de planteras ut på växtplatsen i vår? Jag satsar på att komma på STA-sommarmötet på Botan, det är alltid lika skoj i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s