Drakulas blodröda nunneört

Lökträdgårdens vildvuxna rabatt står för veckans installation. Drakulanunneörten Corydalis solida ‘Transsylvanica’ och vår egen Crocus veluchensis ‘Xx’ inleder, treblad, hundtandsliljor skall följa.

1981, när jag först blev bekant med den, var drakulanunneörten endast odlad av ett fåtal samlare, nu är den uppförökad och tillgänglig för ett rimligt pris. Att plantera en sådan nunneört är den bästa tjänst du kan göra din trädgård.

Efter några år börjar illröda och kristyrrosa nunneörter att dyka upp här och var. I rabatten, under träden, bland buskarna, i gräsmatta och gångar. Myrorna har spritt ut fröna.

Vi har odlat mycket nunneört i botaniska genom åren – ett faktum vi försöker att åskådliggöra på vår skärmutställning, ”Botaniskas lökar och knölar”,  som visar när, var, hur & varför sådana växter finns & varför det finns så många av dem i vår trädgård.

Våra geofytsamlingar har varit grunden för många viktiga uppsatser och avhandlingar. Under 80- & 90-talet hade vi en fantastisk nunneörtssamling som resulterat i skrifter. Framför allt  har Magnus Lidéns forskargärning med de 357 kinesiska arterna som manifesterats i ”Flora of China” en gång inspirerats av vår samling. Tillsammans & tillsammans med Mark Tebbitt har vi också publicerat två böcker om nunneörter och deras närmaste släktingar

Drakulanunneört härstammar från Transsylvanien i norra Rumänien och blev en legendarisk graal som sakta spreds mellan de mest framstående samlarna efter introduktionen 1925. Numera finns åtskilliga sorter i klarrött och rosa.

I lökträdgården har den sällskap av Crocus veluchensis ‘Xx’ – en fantastisk form som insamlades Serbien 1988 av Ulf Strindberg och undertecknad på ovan visad lokal. I lökträdgården sprider den sig med frö och är det perfekta sällskapet för Drakulas nunneört.

Vår nunneörtsamling är blott en spillra från fornstora dar men våra lettiska vänner Janis Ruksans och Arnis Seisums ser till att det internationella behovet av Corydalis kan tillgodoses. Nedan ser ni en liten del av Janis odlingar.

På gottebordet i bergsväxthuset presenteras Bellevalia forniculata, den turkosa sorghyacinten. Lysande turkosblått är ovanligt i växtvärlden och syns mest bland östasiatiska nunneörter. Bellevalia forniculata växer i ett litet område runt staden Erzurum i östra Turkiet. Där växer den i miljoner (miljarder?) på översilade höängar tillsammans med knölbildande smörblommor och maskrosor som framhäver den turkosa färgen. Fungerar bra på friland och om någon vecka slår den ut i klippträdgården.

Hälsar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Drakulas blodröda nunneört

 1. Camilla skriver:

  Underbart!

 2. Sylvia skriver:

  Har Botan drakulanunneörten till salu? Måste ju köpa i så fall!!

 3. Helen skriver:

  Helt underbara ljuvliga bilder!
  Gillar Nunneört och köpte några sorter av Janis bla. Transylvanica vilket jag är jätteglad över då jag ser din bilder.

 4. Don Hackenberry skriver:

  Great to hear about your blog. Corydalis grow rampageously here.

 5. anja66 skriver:

  Det är först på senare år som jag har fått upp ögonen för Corydalis, men numera en av vårfavoriterna! Finns Crocus veluchensis ”Xx” någon gång till salu?
  Trevligt att ha hittat din blog!
  /Anja

 6. Jacek skriver:

  Dear Henrik,

  In the book ”Bleeding Hearts, Corydalis And Their Relatives” (2008) in the description of Corydalis flexuosa (page 135) it is written ”hardy to -15 C”.

  Well, this is not true. I have some plants of this species in my open garden, zone 6a, central Poland. They come from different sources and while species and cultivar identification may be difficult for me, I believe they are more or less plain C. flexuosa plants. Since last few winters were very cold and we had severe frost without any snow cover I can confirm very good hardiness of my plants.

  My observations:
  1. Survival with leaves of long spell of temp down to -20 C, with snow cover not more than 2 cm
  2. Perfect survival, though without leaves, 2 weeks to -25 C without any snow cover

  This is much better than crocuses do in my garden.

 7. Ping: Gräsliga gnagare – livet runt stugknuten

 8. Ping: Två sorters nunneört – livet runt stugknuten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s