Nu kommer grönskan

De närmaste dagarna sker stora förändringar. Lövträdens knoppar har börjat brista och när värmen kommer går vi direkt mot försommar. Passa på och njut av vårens sista lövfria dagar innan lundens tak sluter sig. Göteborgs fantastiska trädgård är ljuvare än någonsin.

Lökängen genomgår en diskret fas med spridda tuvor av narcisser, vita pärlhyacinter, lundvivor och falnande vårstjärnor. ”Gräset” på ängen är mest krokusblast och häri kan man beskåda de tusentals kungsängsliljor, Fritillaria meleagris, som tränger upp med krökta nackar. Man förstår det engelska namnet – Snakeshead Fritillary.

På bilden ser du Narcissus ‘Surfside’ , med vita kalkblad och gul corona tillsammans med Narcissus minor.

I lökträdgården står tulpanerna för vårens crescendo. Missa inte våra planteringar av Tulipa vvedenskyi, en vildtulpan från västra Tien Shan. Vi har flera insamlingar av denna praktfulla art, den på bilden är den bästa – en gång insamlad i naturen av vår lettiske vän Arnis Seisums. Storvuxna ”juno-irisar” kompletterar. I bildens nederkant skönjer man Viola trinervata från Washington i nordvästra USA – en geofytisk viol som hör hemma i vår lökträdgård.

På bergsväxthusets gottebord står en magnifik samling av pärlhyacinter framdukad.

Stick ner näsan och njut av de fina doftnyanserna. Det rensar luktorganen om ni har varit och sniffat på vår omskrivna svinröv.

Muscari mcbeathianum J&JA 6155,  Turkiet: Adana, ENE of Tufanbeyli, 1200 m

Upptäcktes av Jim & Jenny Archibald på 90-talet. Den namngavs av Kit Tan som då var verksam i Edinburgs botaniska trädgård efter min vän och kollega, trädgårdsmästaren Ron McBeath. I mitt tycke den sötaste i ett släkte av sötnosar. Den är fortfarande sällsynt i odling och lär så förbli – den är svårodlad och svårförökad.

I bambulunden har Ranzania japonica vaknat. Denna skira skönhet från lövskog på ön Honshu är en sällsynthet i naturen såväl som i odling. Vi har ett par kvadratmeter som sätter rikligt med frö i vita bär. Fröna måste sås omgående för att gro vilket är den främsta orsaken till dess sällsynthet i kultur. Vi förökar den och säljer den från vagnarna vid butiken. Den är närmast släkt med Epimedium och Vancouveria och tillhör sålunda berberisfamiljen, Berberidaceae. När man väl har den är den långlivad och problemfri i skuggiga delar av trädgården. Bland skånska trädgårdsamatörer fanns (finns?) ett kotteri som kallar sig ”Ranzaniaklubben”. För att bli aktuell som medlem måste man ha dödat minst tre Ranzania – det har vi inte lyckats med.

I rhododendrondalen lyser de knallgula hösterbladen av skunkkalla, Lysichitum americanum från västra nordamerika. Högre upp hittar du den kritvita L. camtschatcense från ostasien och dessutom, den blekgula, sterila hybriden L. x hortensis som uppstår när de två odlas tillsammans. Den helt nyligen, för vetenskapen, beskrivna L. x hortensis har fått hybrid-vigör och ger jättehölster & senare, enorma blad.

Du kan även se trojkan vid dammkanten i klippträdgården där vi satt igång vattenfallet inför första maj.

Klippträdgården är på väg mot sin allra intensivaste fas med Shortia, Berneuxia och Pyxidanthera blommandes i torvkanterna och ett intensivt blommande ”Europa” hundtandsliljor och trillium är på gång på ”Amerika”.

I klippträdgården kan man tillbringa flera dagar utan att ha sett allt. ”Världens finaste klippträdgård” tänkte jag igår när vi var uppe och hottade till ”Skandinavien” inför invigningen den 2 juni. De närmaste veckorna förändrar sig botaniska från dag till dag, så kom ofta.

Föreslår Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu kommer grönskan

  1. Så underbara vårväxter, jag har en Ranzania min första som jag sår frön av varje vår…att de skulle vara färska ska jag tänka på i år…har fått dem att gro men de försvinner vid omplantering. Moderplantan står kvar på samma ställe sen den kom hit, surjord och skugga.

  2. ilva Vallström skriver:

    Så fina dina vita skunkkallor är.Mina är lite mindre men pryder bäckkanten.
    Glad vår! Henrik!
    ilva i Bua…alldeles vid havet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s