En dag på jobbet

Göteborgs fantastiska trädgård är ett fyrverkeri av färg och skir grönska. Innanför grindarna tar våra vårplanteringar andan ur besökarna – tulpaner, narcisser, bedagade hyacinter i en glad och vacker blandning kompletterad med violer och förgätmigej.

Lökängen går i vitt med majlök, Allium zebdanense, vit pärlhyacint, Muscari botryoides ‘Album’, och tusentals tusenskönor. Små klickar av röda, aprikos, gula och rosa tulpaner orkar knappt ovan gräset men ger en förtjusande kontrast ändå. På bilden syns violtulpan, Tulipa humilis ‘Little Beauty’, inbäddad i ängen. Enstaka gula narcisser förstärks av åtskilliga maskrosor – snyggt – men nästa vecka kommer vänner av ordning att inleda klagosången.

Lökträdgården är  fortsatt intressant med en rik representation av sena geofyter. Nu börjar stäppliljorna att blomma. Den knappt meterhöga Eremurus lactiflorus har mina lettiska vänner Janis & Arnis samlat i Uzbekistan. Den uppvaktas av Geranium transversale, också en av deras insamlingar, och Balsamorhiza incana en ädel sommarvilande ”solros” från stäppängar i NV Nordamerika.

De sena irisarna i onco-regelia grupperna ter sig rent osannolika. Bladen kommer på hösten och tål minus 25 grader utan problem, tillväxten fortsätter på våren och blomningen i maj med dessa märkliga skapelser sker när plantorna är på väg in i sommarvila.

Iris iberica ssp. lycotis BATMAN 124, Turkiet: Hakkari, Baskale – Yüksekova, kommer från det sydöstligaste hörnet av Turkiet.

Iris paradoxa f. choschab har jag själv samlat vid den befästning som gav den dess namn.

Iris stolonifera är lättast och kan odlas i väldränerade lägen på friland.

Praktlökrabatten kulminerar just nu med ett överdåd av vita och bleka narcisser som kryddats med färgstarka tulpaner och kejsarkronor. Skynda – den tar snart slut.

Blicka bakåt och skåda ett dvärgrododendronparti med tilltagande, intagande blomning.

Bambulund och rododendrondal guldfärgas av guldrams, Uvularia grandiflora, japansk skogsvallmo, Hylomecon japonicum, och kinesisk gullpudra, Chrysosplenium davidianum SBEC 231. Den sist nämnde introducerades i odling under tidigt 80-tal av en kinesisk-brittisk expedition till Cang Shan i Yunnan. Den har visat sig vara en förträfflig, prydlig och tålig trädgårdsväxt – en marktäckare av rang. Vi odlar den flerstädes och den klarar ganska torra lägen men, som syns på bilden – den trivs bäst vid bäcken.

Klippträdgården är formidabel och går nu in i en period av överdåd. I de asiatiska torvpartierna blommar en fin kollektion av sockblommor, Epimedium, som vi en gång fick som gåva från Robin White (Blackthorn Nursery). Det rör sig om de första introduktionerna som nådde hortikulturen från kinas lövskogar.

Epimedium fargesii ‘Pink Constellation’,OG 93023, Kina: Sichuan, Kai Xian, 1100 m är en av de mest eleganta i släktet. Lättodlad med läckra blommor och fantasiväckande bladverk.

Just nu är Amerikaskuggan trädgårdens hetaste hotspot. Lundväxter från hela kontinenten under ekarnas späda bladverk.

Den här plantan av silverhjärta, Dicentra canadensis köpte vi 1946 från det anrika företaget Weibulls.

Treblad, Trillium, och hundtandsliljor, Erythronium står tätt i skuggan. Vackrast är nog den svartögda hundtandsliljan, Erythronium hendersonii, sällsyntast är den vita, rodnande Erythronium elegans som endast är känd från två berg i Oregon. De båda har nått oss från en vän i Berkeley.

Jag avslutar arbetsdagen med att inspektera ”frilandskaktuspartiet”. Där blommar det tjusiga vita mulörat Wyethia helianthoides, P.&Z. 92-205, Idaho, Butte Co., Pass Creek Summit. Det är en långsam perenn som tar år att få blombar. Jimmy Persson, Örjan Nilsson (Uppsala botan) och undertecknad samlade frön 1992 – herregud det var tjugo år sedan – och här står den och bländar med sina rent vita ”solrosor” i vårt torra, magra sandparti. Kom och beundra den. Det finns hur mycket som helst att se just nu, vik en långhelgsdag för botaniska.

Föreslår Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En dag på jobbet

 1. Monica Hermanson skriver:

  Helt underbart att se alla dessa fantastiska skönheter, sockblomman och den svartögda hundtandsliljan var nog de som jag föll för rejält:) Ha det gott/Monne

 2. Anonym skriver:

  Härligt att återse mulörat efter 20 år utan att behöva kämpa sig upp till Pass Creek Summit eller ens till Amerikaavdelningens högst punkt i Klippträdgården! Nu serveras man i fåtöljen framför datorn.
  Hälsar
  Emeritus

 3. Anonym skriver:

  Tack för en njutningsfull lässtund !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s