Hellre hänryckt än dänryckt

Hänryckningens tid är här och jag kan inte föreställa mig en bättre plats att hänryckas av & på än göteborgs fantastiska trädgård. Låt er inte luras av att vårrabatterna falnar. Lökängen visar sitt sista flor i form av just pingstliljor, Narcissus poeticus var. recurvus som i år har lyckats hitta rätt högtid att blomma vid. De tidigblommande ängsgräsen kamouflerar maskrosbollarna så ängen är fortfarande rätt vacker, om tre veckor blir höskörden av och ängen övergår till gräsmatta.

På väg mot lökträdgården kan man njuta av ett fantastiskt blåregn.

Japanskt blåregn, Wisteria floribunda, insamlades 1997 av kollegorna Mona Holmberg och Ulf Strindberg (Japan: Kyushu; Kumamoto, Mt. Aso, volcano caldera, 900 m). Efter år av fritt växande började vi med vårliga sporrbeskärningar som gör blomningen rik. De närmaste dagarna är plantan en av trädgårdens största attraktioner – men inte störst.

Iris acutiloba ssp. lineolata samlade vi 2003 i Norra  Iran (Khorasan, Bojnurd to Minu Dasht, 1200 m). I nio år har vi kämpat med denna delikata stäppväxt. Förra söndagen blev den dänryckt av fräcka tjyvar. De hade deponerat tjuvgodset bakom en sten där det hittades av en kollega så vi kunde ta hand om de misshandlade resterna. Nåväl, nu struntar jag i det dänryckta, sånt händer allt för ofta. Det känns trevligare att hänryckas. Det är det sista floret som går av stapeln i lökträdgården – Iris, Allium, Delphinium & Lewisia rediviva – bitterrot. Det svenska namnet är en översättning från engelskan.

Den här vackra formen kommer från Mount Borah i Idaho – ett berg jag själv bestigit, där finns många ovanliga växter. Bitterroten är dock mycket vanlig i västra Nordamerika. Den var viktig föda för indianer som aktivt bidrog till spridningen med ett enkelt ”jordbruk”. Bladen kommer under sen höst och plantorna står vintergröna för att gulna först under blomningen, snart vissnar de ner i en sommarvilande, stärkelserik pålrot.

Hänrycknast i trädgården blir man i bambulund, rhododendrondal, klippträdgård och japandal – dessa trädgårdar står nu vid sin höjdpunkt – bättre blir det inte.

Rhododendrondalen står i sitt fullaste flor och på backen blommar vilda liljekonvaljer.

Vid klippträdgårdens entré får man förklaringen till den hänryckande väldoft man känt de senaste meterna. Det är guldazalean, Rhododendron luteum, som har ett par återstående blomdagar att avverka. Dessa plantor kom 1928 Edinburgs botaniska. Guldazalean är lättodlad art som bör finnas i var trädgård. Den härstammar från östra Europa, Turkiet och Kaukasus. Den betas inte av kreatur så den breder ut sig över betesängarna som måste rensas då och då om betet skall bli effektivt.

I det amerikanska ”woodlandet” skuggas Trillium och andra skönheter av snödroppsträdet, Halesia carolina, som nådde oss genom plantskolekonsulenten Lars Rudin 1975. Detta underbara lilla träd vill ha en rik jord och ett vindskyddat läge för att trivas. Grenarna knäcks lätt av blåst. Blommorna ersätts så småningom av vackert formade frukter.

I japandalen är näsduksträdet, Davidia involucrata var. vilmoriniana det stora dragplåstret men dalen är full med andra skönheter och läckra anläggningsdetaljer.

Denna planta fick vi från växtsamlaren Karl-Evert Flink 1963. Vi har ett större exemplar i bambulunden men japandalens är det med mest blommor närmast ögonen.

Det är lätt att få publicitet kring näsduksträdet (duvträdet). Nästa vecka kommer personalen plågas av hundratals undringar om var näsduksträdet står. Problemet blev så allvarligt att vi tvingats skylta vägarna på ett övertydligt vis. Bortse från detta – vik en pingstdag för hänryckning på botaniska.

Rekommenderar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hellre hänryckt än dänryckt

 1. Monica Hermanson skriver:

  Håller med dig om att alla borde ha Rh.luteumi sin trädgård) Här hos oss har vi en hel mängd av dessa ljuvligt doftande buskar;) I morgon ska vi till Botan och då ska här hänryckas må du tro:) Ha det got/Monne

 2. ilva Vallström skriver:

  Underbart Henrik!!!!
  Min Halesia i Bua blommar mycket rikligt i år och idag slog Venus ut.T.Ahnby lät mig förstå att jag var tvungen att inhandla en dylik i höstas….glad är jag för den!

 3. Bertil Larsson skriver:

  Här blommar nu både Halesia monticola och guldazaleor och mycket annat trevligt men näsduksträdet dröjer med blomningen. Måste väl ta en tur till Botan för att njuta av det och allt annat vackert där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s