Gräsligt mycket sommar

”Efter midsommar är loppet kört” för att citera min kollega emeritus, Ingvar Nordin. Rododendrondalen och naturparken är spöklikt tysta – inget fågelkvitter bara enstaka varningar.

Kan man leva utan fågelsång finns det ändå oceaner av trädgårdsnjutning att ösa ur. Sommarblommorna har kommit ut i rabatterna och kommer att glöda när värmen kommer. Växthusentrén sprakar av färg och solljuseffekter likt ett kaleidoskop. Närmre ett meskalinrus kan man inte komma på ett lagligt sätt – föreställer jag mig. Grunden i denna plantering är en stor import av ”pluggplantor” från ”Terra Nova Nurseries” i Oregon för exakt tio år sedan. Det var innan de moderna alunrot- & spetsmössehybriderna blivit allmänt gods. Numera kan vi komplettera från närmre håll. På bilden syns Heuchera ‘Venus’, Geranium ‘Midnight Reiter’ och min favorit – det fylldblommiga brudbrödet – Filipendula vulgaris ‘Plena’. Detta kan man finna i vilda populationer, om man har tur. Senast jag hade tur var i Georgien för exakt 30 år sedan. Nu skall jag upp till Kinnekulle och leta efter fler.

Den stora slåttern är fullbordad – lite bonnromantik med lie, volmar & hässjor har vi kostat på oss även om det mesta slagits med slåtterbalk och trimmer. Vi som var med på den gamla tiden minns när sommarlandskapet fylldes med dessa vackra installationer, numera är de rent museala företeelser men de pryder sin plats på åsen vid solbågen.

I slänten nedan tronar värsta markbundna skatboet. Studenter med bakgrund i arkitektur och landskapsarkitektur har under en sommarkurs i HDK’s regi skapat två labyrinter i flätad pil och gräs. De riktar sig mot barnen men lockar även äldre stötar, bl. a. mig, till lek – dessutom är det snygga ”installationer”.

I klippträdgården på nya Skandinavien blommar linnean fortfarande. Det sades allmänt förr att den är oerhört svårodlad, lappri! Den är lätt i torv och skugga och växer snabbt. Ryktet härrör från odlare som försökt att plantera in plantor direkt från naturen. Revorna måste odlas som sticklingar i sluten luft så att de kan rota ordentligt. Väl rotade är de problemfria. Det går att driva fram blomning på Linnaea borealis, de behöver ca två månader med dagslängd över 12 timmar.

I de omgivande skandinaviska torvpartierna kan vi med sorg notera att tjyvar & banditer stulit plantor av nätvide som Mats samlat i fjällen.

På andra sidan vägen kan vi glädjas över våra egna introduktioner från Kina.

Saussurea taipaiensis HeHeHe 50, Shaanxi, Quin Ling Mts, Taipai Shan 3400 m. Denna ”fjällskära” har vackert färgade, skyltande högblad och såg lovande ut även i fröstadiet (nedan).

I Kina och Himalaja finns många Saussurea med häftiga högblad. De flesta kommer från monsunpåverkade områden och brukar säcka ihop när våra sommartemperaturer blir mellan 25 och 30°C (det blir faktiskt så varmt under en svensk normalsommar). Shaanxi ligger utom monsunområdet så vi hade goda förhoppningar om odlingsmöjligheten för denna art.

I år planterade vi ut en omgång som dragits upp från hemskördat frö. Här har vi något för framtiden.

HeHeHe, Henrik Sjöman (Alnarp), Henning Pettersson (GBT) & undertecknad samlade även in den fantastiska flockblomstriga Pleurospermum franchetianum, HeHeHe 51 på samma lokal. Nu lyser högbladskransarna vita.

Om någon månad mognar de svarta fröna fram, fortfarande omgivna av vackra vita kransar. Som synes var den mycket vacker som fruktifierande. Tyvärr är den monokarp och måste sås om – men det är den värd. På bilden ser ni också ett tiotal barr från den sällsynta kinesiska lärken, Larix potaninii var. chinensis som bara växer i Quin Ling bergen.

De asiatiska torvpartierna bågnar av vivor, bergvallmo och andra underbarheter som buskmagnolia, Magnolia sieboldii.

Strax bakom breder klätterhortensian, Hydrangea anomala ssp. petiolaris ut sig. Nu, under blomningen, sprider den den fina, friska väldoft som betyder högsommar för mig. Underbara dofter är det gott om i denna tid – men ingen slår klätterhortensians.

I bakgrunden lyser den stora bergvallmon, Meconopsis x sheldonii – blåare än så blir det inte.

Det är inte kört efter midsommar. Det finns hur mycket som helst att njuta av och glädjas över i Göteborgs fantastiska trädgård.

Tycker Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gräsligt mycket sommar

 1. Monica Hermanson skriver:

  Håller med dig, nu kommer allt det andra:) Alla ljuvliga dagliljor tex:) Ha det gott/Monne

 2. f. Mikael Liljeström skriver:

  Viist var Saussurea taipaiensis på försäljningen? Skada att missa den! Jätteglad för denna blogg, med sin mix av specialkunskap, trädgårdshistoria, allmänintresse -och humor!

 3. ilva Vallström skriver:

  Tack Henrik för —-Vackra foton, underbar text och väl valda växter…linneor fr vårt Småland och finaste magnolian…Sieboldi!
  ilva i Bua

 4. Bertil Larsson skriver:

  Ja det var fina bilder och trevlig text och inte är det tyst heller fast vi är inne i juli. Har en näktergal som sjunger för full hals i alkärret bakom uthuset och koltrasten tar en liten trudelutt då och då. Jag har några HeHeHe frösådder som ser lovande ut. Alltid roligt med vildinsamlat.

 5. tradgardirostock skriver:

  Det var visst en härmsångare som sjunger i alkärret men den duger bra.

 6. lunasblogg skriver:

  Håller med föregående kommentarer…. Din blogg har det som tillfredställer ens behov av specialkunskap i förening med enkelhet och humor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s