Nu faller löven, våren är här!

Hösten har har flera varianter, vid medelhavets kust är hösten inledningen till våren – nu blommar krokus, tidlösa, krokuslilja och den lustiga Biarum marmarisense – en väldoftande stinkkalla från SV Turkiet och den angänsande grekiska ön Simi. Där växer den på låg höjd på kalkklippor.

Biarum tillhör de mest torktåliga växterna. Knölarna är täckta av vax, de ligger grunt (-10 cm) i medelhavsområdets torraste områden, deras tid är nu – höstregn och låga temperaturer. Den bakre plantan har Jimmy & Karin samlat utanför Marmaris (medans den hette B. davisii) den främre samlade Arne Strid på Simi. Äkta Biarum davisii växer på Kreta och är en svårodlad miniatyr.Cyclamen rohlfsianum, en låglandsart från Libyen, med snyggt bladverk och distinkt formade blommor.

Utomhus bereder sig de flesta av våra klienter för den långa vilan medan ett fåtal har kommit att ”toppa tillvaron” med årets ”parningssäsong” – fortfarande flyger insekter, fortfarande tillåter temperaturerna pollenslangstillväxt. Det ‘är bara te o kämpa på’ – att dom bara orkar. Det är väl i korthet vad evolutionen handlar om.

Dvärgrododendronpartiet har en höstlig nytändning med marktäckande blå höstgentianor bland de rostbruna risen.

Til höger blommar kultivaren Gentiana x ‘Berrybank Dome’ som såtts och selekterats av vår vän Ian McNaughton från ”Macplants”. Maria har planterat närmare ett tjog olika former från Peter Korns trädgård så kom hit, kika och välj din egen favorit. Snart kniper frosten de sista blommorna.

Vid rododendron-dalens bas kan du njuta av ytterligare en blomningshöjdpunkt mitt i höstens alla färger. Aster cordifolius, eller Symphyotrichum cordifolium som den numera heter. En vanlig växt längs skogsbryn, vägar och andra öppningar i östra Nordamerika.

De sista kämparna toppar med blommor (hur i hela friden skall fröna hinna mogna?).

Fortfarande finns det hur mycket som helst att titta på och förundras över i göteborgs fantastiska trädgård men snart blåser de sista löven ner – skynda, gå ut och titta på Quercus velutina med Prunus ‘Washi-no-o’ i bakgrunden i kanten av den stora gräsmattan.

Kolla in Ginkgon i klippträdgården, den manchuriska solfjäderslönnen i japandalens avlägsnaste hörne, eller vanlig japansk lönn, Acer palmatum, flerstädes.Hösten är här – våren har börjat, under lönnarnas fallna röda blad växer lökarnas rötter och blomknoppar fram mens vi går här och fryser – det är bara att kämpa på.Men med sådana här vyer går det lätt. Men i morron faller löven,

Suckar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nu faller löven, våren är här!

 1. ilva Vallström skriver:

  Underbart som vanligt, Henrik, du store blomsterkonstnär!
  ilva i Bua

 2. marianne skriver:

  Blått är flott… apropå höstaktiviteter, hur ser Halesta carolina frön ut när de är mogna?

 3. Bertil Larsson skriver:

  Fina bilder och härliga färger men nu är det snart bara grått.

 4. Ing-Marie Rosengren skriver:

  Här har nästan alla löven fallit men lite blått finns kvar som tröst att titta på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s