Xantorhiza simplicissima – smaka på det

XanthorhizaFörsta december – tre veckor tills det vänder – hur skall man stå ut?

Det räcker faktiskt med en kortare promenad i trädgården för att ana att man kommer att Xanthorhizavedklara även denna vinter. – Xanthorhiza simplicissima – jag säger bara det. Alla älskar att säga det – särskilt jag.

X är en bokstav som få växtnamn börjar på – näst minst om man bortser från  Å, Ä & Ö. Y —  vinner överlägset.

Halvmeterhög  från lövskog i SÖ USA blommar denna obetydliga buske med små grönlila, nästintill osynliga blommor vid fel tidpunkt – liknar mest selleri i skogen.

Nu, så här års utmärker sig gulroten med trädgårdens sista höstfärger –  allt är gult – bladen (så här års), roten och stammen (högerut) . Denna ranunkelväxt har fantastiska egenskaper – te bryggt på roten hjälper mot gulsot, hemorrojder, förkylning, halsont, gammaldags magsår, feberattacker, cancer och kramper – allt enligt litteraturen – och, framför allt är det så välgörande att uttala den fantastiska blandning av konsonanter och vokaler som namnet utgör – Xantorhiza simplicissima. Nog larvat – ”let’s get serious”.

Den tuvar långsamt upp sig i en skuggig trädgård, vi odlar den i en surjordsmiljö, i Alnarp står den i kanten av ädellövlunden på kalkrik jord. Trots sin blygsamma skepnad är X en sympatisk, användbar planta i nämnda miljöer, den tar aldrig över, blir aldrig problematisk, den bara finns där – länge. Som en köksstol – typ.

Kotoneaster klingar hårdare – ett ord man helst slipper uttala, men nu är det så att det finns så många fantastiska arter att odla så man kommer inte undan.

Cotoneaster caveiCotoneaster franchetii v. sternianus

Cotoneaster cavei (vänster) eller C. nitidus som den numera heter kommer från Ö Himalaja och SV Kina. C. francheti v. sternianus som vi kallar den högra existerar inte  i ”Flora of China”.  En av världens största auktoriteter på släktet var svensken Bertil Hylmö. Annars är det ett erkänt svårförståeligt släkte, men snygga & användbara är de. Andra arter är redan uppätna men förmodligen väntar fåglarna på att frosten skall nypa dessa två & göra bären godare.

Adiantum venustumDiapensia obovata

Fjällgröneväxterna, Diapensiaceae, byter färg inför vintern, Shortia, Schizocodon, Pyxidanthera, Berneuxia, Galax & Diapensia (härliga namn)  tonas i rost- & plommonlila. Vi odlar familjens representanter i solida torvblock tillsammans med de närbesläktade ljungväxterna, de lever i symbios med kvävefixerare så de fixar och har ett övertag i den kvävefattiga miljö ett torvblock utgör. Diapensia obovata är den ostasiatiska systern till vår egen fjällgröna, kalfjällets läckraste dvärgbuske.

Flera ormbunkar står vintergröna. Bergadiantum, Adiantum venustum, härstammar från Himalaja och Kina men framförallt från den legendariska trädgårdsamatören, Berta Wildh i Taberg och väcker minnen var gång jag ser plantan. En annan insamling som vi gjorde i Kina 1993 fäller bladen på hösten. En anspråkslös, pålitlig växt trots sin utsökta sirlighet.

Bengts mossträdgårdKryptogamernas tid är nu.Betula max Struth nip Bengts mångåriga förvaltande av Japandalen har resulterat i ett flertal mossträdgårdar. I fattig barrskog täcker mossan det mesta. I lundmiljö måste bladen försvinna, där ser man mossa på stammar, stenar och murar – vill man se mossor på marken måste man ta bort höstlöven. Särskilt vacker är kombinationen av kryptogamer och jättebjörk, Betula maximowicziana som vi fick från Ashaigawa National Forest Office 1953, insamlad på Hokkaido.

På samma ö samlade Mona Holmberg och Ulf Strindberg den understående ormbunken Struthiopteris niponica, S. hancockii  (Blechnum nipponicum), eller vad den nu skall heta, fyrtiofyra år senare. Det är inte utan att man känner sig gammal – årsbarn med en jättebjörk – jättekul – Det är bladen som är ”jättestora”.

Nedan händer det saker – Hannu fixar en utställning.

Hannu 2012-11-29Bupleurum spinosum krans

Och som vanligt blir den bra (öppnar i morgon, tag tillfället – skaparen är där  (ett par timmar))- kransar av Bupleurum spinosum och en massa annat fint. Gå  vidare och kolla fusksantpaulior och apelsinfärgade blåklockor i bergs- & torvväxthusen. Såna här saker finner du närmast i Göteborgs fantastiska trädgård.

Origanum dictamnus

Canarina canariensis

Såsom kanarieklocka, uråldriga anjoviskryddor och en och annan konstig lök.

Eucomis autumnalisVärsta löken någonsin lägger vi på grön filt i arbetsrummet, här ser ni en kvarlämning från Gerbens besök i Lesotho från nästan tio år sen. Eucomis autumnalis. Värsta löken nånnsin.

Tror Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Xantorhiza simplicissima – smaka på det

 1. Christina Flood skriver:

  Åhh, inte på något sätt, inte heller i mörksens tid, finns det anledning att förtvivla!

 2. Helen skriver:

  Underbara bilder på många spännande och för mig nya växter.
  Skulle mer än gärna besöka Hannus utställning men avståndet är för långt :=)
  Hälsa honom!

  Trevlig 1:a Advent!

 3. Bertil Larsson skriver:

  Härliga bilder och trevlig text. Den där Xantorhiza simplcissima låter intressant. Måste nog ha en sån om det går att få tag på.

 4. Hans Tisell skriver:

  Mycket stimulerande text. Ger anledning till hopp och planer för trädgården till nästa år!

 5. Anders Kjellsson skriver:

  Kul att läsa! Alltid något nytt och spännande att lära sig! Tack för en bra blogg!

 6. Jonathan Schiess skriver:

  Hej Henrik!

  Jag heter Jonathan Schiess och jag arbetar på NetBooster (www.netbooster-agency.se). Vi är en digital marknadsföringsbyrå och vi hjälper våra kunder att öka sin synlighet på internet genom att bland annat annonsera för dem på olika relevanta bloggar och hemsidor.

  Vi arbetar för tillfället tillsammans med K-rauta (www.k-rauta.se) och vi undrar om det kunde vara intressant för dig att låta oss annonsera för dem på din trädgårdsblogg. Ersättning ingår.

  Om det låter intressant får du gärna höra av dig så kan jag berätta mer om det upplägg vi hade tänkt oss!

  Med vänliga hälsningar,
  Jonathan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s