Fly kylan

LökträdgårdstäckningMinus 10 grader, den tunna snön knarrar under kängorna, DMI förutspår fortsatt kyla in i mars – våren känns väldigt avlägsen. Lökträdgården är svept med isoleringsmattor.Is-dionysia

Likväl märker vi tydligt att det har vänt. Genom isrosorna på växthusglaset lyser dionysosvivorna i gult och blåviolett. I de stängda lökavdelningarna utvecklas de tidigaste snabbt trots frusna krukor.

Colchicum serpentinum

Colchicum serpentinum är en av de allra första och har varit synlig sedan december. Arten är mycket vanlig på stäpp och i berg i centrala och östra Turkiet. Vi har ett flertal insamlingar i nyanser från vitt till djupt lilapurpur i Karins och Jimmys vetenskapliga samling. Arten är köldhärdig men uppskattar inte fukt under sommaren så vi har den under lökträdgårdens glastak där den får regnskydd över sommaren.

De tropiska växthusen ter sig extra välkomnande under sådana här perioder; värmen, färgerna, dofterna och den privilegierade känslan att träda in i ett upplevelseterrarium.

Phragmipedilum pearcei1Masdevallia ayabacana & ignea

I orkidéavdelningarna är mångfalden förbluffande. Masdevallia ignea från molnskog i Columbia lyser cinnoberröd bredvid den skenbart diskretare peruanska Masdevallia ayabacana som skiftar färg i vissa vinklar, små vårtor på blomman bryter ljuset och ger ett violett skimmer. Ovan syns guckuskosläktingen Phragmipedilum pearcei från klippor och stenblock i nordvästra Sydamerika.Paphiopedilum sukhakuliiI samma avdelning står en räcka venusskoarter och hybrider i blom, luften fylls av trolska dofter. Till min förtjusning hittar jag en kruka med Paphiopedilum sukhakulii – som begåvats med det svenska namnet åsnevenussko. Den blev känd genom en plantexport  som den thailändske odlaren Prason Sukhakul sände till Tyskland 1964 och beskrevs under buller och bång för vetenskapen 1965. På etiketten står undertecknad som donator av en planta 1976. På den tiden hade jag fungerat som andreman för orkidéerna under Björn Dahlberg. Plantan köpte jag på ”Buketten” i Nordstan. Björn brukade ta sin brandgula SAAB från Båtsmanshuset ner till växthusen var dag. Förunderligt nog ser jag en identisk bil parkerad på Carl Skottsbergs gata tjugosju år senare – kan det va ett tecken?

Brandgul SAAB

Under samma livsfas jobbade jag en hel del med succulenthuset som byggdes under tidigt 70-tal. Nu har det gått igenom en större uppfräschning med belysning och undervärme. Nu är det säsong för Aloe – det finns ca 200 arter, många är storvuxna, andra är små.

Aloe bakeri

Aloe haworthoides

Aloe haworthoides (ovan) och A. bakerii är småvuxna, nätta madagaskarer som lyser upp januari. Lättodlade och lämpade för fönsterbrädan. Aloe i alla storlekar är på gång så våren blir sprakande.

Gottebordet 2012-01-19

Leucojum tingitanum Acis t.I bergsväxthuset ökar utställningsbordets sortiment i takt med våren. Dionysia archibaldii, tapetodes, janthina och hybriden ‘Ahmed’ – efter vår vänlige, sorglöse chaffis i Zagrosbergen. De flankeras av bedagade julhyacinter, fräscha krinolinnarcisser och den undersköna Acis tingitana (Leucojum tingitanum) från Marocko. Vi har odlat den från material insamlat i Rifbergen sedan 1990. De skira arterna har brutits från Leucojum till Acis. Leucojum aestivum och L. vernum kvarstår. Acis-arterna är inte särskilt härdiga men Acis autumnalis fungerar på friland under gynnsamma förhållanden.

Narcissus romieuxii & kesticus

De första krinolinerna tillhör Narcissus romiuexii  från nordvästafrika, vi har ett flertal underarter och selektioner, deras tidighet gör dem extra värdefulla. Av och till planterar vi ut överskottet i lökträdgården, under milda vintrar klarar de sig men som vinterväxare lär de inte klara den här vintern.

Nu har det gått en månad sedan vintersolståndet och de märks – särskilt i Göteborgs fantastiska trädgård.

Hälsar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fly kylan

 1. Helen skriver:

  Ja, äntligen är ljuset på väg tillbaka och med den följer även solen.

  Fantastiska bilder!
  Roligt att både se och läsa om vad som händer hos er i Botan.

  Trevlig kväll!

 2. Sylvia skriver:

  Kul med den orangea Saaben – jag har inte sett den färgen sedan 70-talet! Kan hända solens färg som säger att våren är på väg?

 3. Anonym skriver:

  Tack för en härlig vårhälsning Henrik- ser fram emot fler; bonusskratt för en apelsinfärgad Saab V4!!

 4. tradgardirostock skriver:

  Härliga bilder som värmer i kylan. Denna vintern har varit knepig. Både kallt och blött och för lite snö så jag befarar att det blir en del förluster i trädgården. Men alltid är det nåt som överlever.

 5. Mioara Nemtanu skriver:

  Dionysian är så otoligt vacker. Jag var på Botaniska för några år sedan på utställningen. Har några jätte fina bilder därifrån. Nu bor vi i vila med trädgård, har många gånger tänkt på dionysiorna jag såg i Gbg. Kan vi odla dem här i Sverige/Skåne? Var får man tag i frö i så fall?
  Hälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s