Tiden går fort när man har roligt

Alpin13_MH1 Hämtad

Det har varit en händelserik vår & försommar. 31 maj var det fest i lökträdgården med hundratals trädgårdsamatörer som avhöll riksmöte i stan. Mats Havströms bild visar en läcker installation med massor av pynt, violetta lökbollar och gula stäppliljor. Den kan vi använda i pr-sammanhang – ett besök på botaniska kan bli så här kul. För fjärde gången sedan 1983 var botaniska delarrangörer av, bl a, symposiedelen – ”Alpin-13”.

Keith Wiley & Ian Young

Föredragshållarna var i världsklass, utöver vår ”egen” Peter Korn berättade Ian Young om dynamiken och sortimentet från den egna Aberdeenska trädgården. Keith Wiley bygger vallar med grävmaskin i södra England och fyller dem med hundtandsliljor. Det var väldigt inpirerande med viss slagsida mot Trillium, Erythronium och relaterande till inspirationen från naturens växtmosaiker.

Allting klaffade – till och med vädret – så det var ett lyckat evenemang.

Thermopsis barbata

Under dessa dagar blommade en synnerligen besynnerlig, silverhårig, svartblommig lupinväppling, Thermopsis barbata, från Himalaja och Kina. Vi har gjort 12 försök med denna klassiker sedan vi startade med en egen insamling 1983. Den blommande plantan såddes 2001, härstammande från Kulu Valley i Indien på 3500 m höjd. Johan ärvde plantan från Gerben och nu gav ”blomma eller dö”-behandlingen resultat, frö är på gång. Det är första gången som jag vet den blommat i odling – efter tolv års tillsyn. Så ringde Larz Danielsson i Hammarstrand Johan och meddelade att hans också blommade – efter bara tio år.

Nån vecka senare smet jag iväg på en lillsemester  i Makedonien tillsammans med Janis Ruksans och Kurt Vickery – den nybeskrivna Crocus jablanicensis skulle synas i sömmarna – är det en vit C. cvijicii  eller  en god art.

Crocus jablanicensis

Den är beskriven från Jablanica-bergen i sydvästra hörnet av Makedonien och angränsande Albanien där den blommar i mitten av juni vid smältande snö. I dessa berg växer även den mytiska Fritillaria macedonica, en klocklilja jag längtat efter i trettio år.

Fritillaria macedonica & Kurt Vickery1985 – 28 år tidigare var jag på väg mot den men min fru tröttnade på de beväpnade militärer som sa ”granitsa Albanja” så vi vände. Denna gång såg man bara ruiner av  posteringarna. Här var den, Kurt hittade värsta Fritillaria macedonica-ängen – men jag såg den först!F. macedonica + rosaorange Muscari botryoides Fritillaria macedonica växer i försommarfuktig grästorv. Närmaste släktingar är F. tubiformis i Havsalperna och F. latifolia från alpina ängar i Kaukasus och NÖ Turkiet. Flertalet var som den närmast Muscari botryoides men enstaka var läckert rosaorange. De växte i flockar just där förhållandena var de rätta. Det var ett stort ögonblick

Albanske gullvivegossen

På gränsen mötte vi en albansk yngling med bäråsna. Han samlade gullviveblommor till te. Det har Janis också gjort – det hjälper och smakar gott. Gullviveyngligen blev provocerad av mina shorts, markerade med en gest vid shortsbenens slut och frågade – ”problem?”. Han hade aldrig varit ned till Ohrid-beachen han. Vi fortsatte våra studier på Magaroberget mellan de stora sjöarna Ohrid och Prespa. Här är Crocus cvijicii ljust gula med enstaka vita exemplar. I Grekland är arten intensivt gul.

Janis, cvijiciiJanis är en av världens största auktoriteter på krokussläktet och har som mål att se samtliga kända taxa i naturen. På Jablanica upptäckte han Crocus pelistericus – en helt ny lokal för denna sällsynta snölege-krokus. (nedan höger)

Crocus pelistericus

Crocus scardicus

Crocus scardicus i blåbärsrisDen är nära släkt med den åtrådda C. scardicus som man lätt finner ovanför skidorten Popova Sapka nära Skopje. De är svårodlade och är säkrast i alpinhuset.

Kurt är naturguide för ”Greentours”. Fjärilsintresset fick honom intresserad av botanik. Efter en karriär som fotograf är han nu pensionär – en anledning att vägra fotografera!

BlåvingarVid ett tillfälle såg jag honom dock gräva fram kameran ur väskan – hundratals saltslickande blåvingar – det var en magisk syn, men ett svårfångat motiv.

Lilium mart album Rodg pinn HerculesBotaniska är högsommarpraktfullt. Efter en grön period blommar bambulunden upp med pampiga rodgersior och liljor. Ovan syns Lilium martagon ‘Album’ med Aruncus och Rodgersia pinnata ‘Hercules’. Nedan fläcklilja, Lilium hansonii.

Lilium hansonii

Trollius macropetalusDen ståtliga Trollius macropetalus lyser upp bambulund såväl som klippträdgård där den står i det asiatiska torvpartiet. Detta är fullt av vackra, märkliga växter. Bergvallmon börjar att klinga av men släktet Codonopsis har högsäsong. Dessa monsunregnsanpassade blåklockesläktingar har en diskret charm, Codonopsis ovata, nickklocka, är nog den snyggaste & ganska lättodlad.

Codonopsis ovata

De soliga stenpartierna är också fulla av färg. Vinterns härjningar transporteras bort undan för undan och många brunbrända buskar bryter från basen.

Indigofera kirilowiUtmed asfaltsvägen hittar man lätt den utsökta dvärgbusken Indigofera kirilowi från Korea. Planterad i sand i soligt läge blir den bara vackrare för vart år.

Det finns mycket att beskåda i göteborgs fantastiska trädgård. Kom och njut av överflödet.

Uppmanar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tiden går fort när man har roligt

 1. marianne skriver:

  Tack för det fina sommarmötet i Göteborg och Botan, vi var där och fastnade även på bilden därifrån. tänk att få sitta så fint och äta den godaste sallad någonsin….var även med för 10-år sedan och kan säja att det var bättre…nu. Trollius är ett fint och tacksamt släkte!

 2. Ninnie skriver:

  Var där samtidigt för 10 år sedan, men tyvärr inte i år!
  Köpte då en pion av Gerben, (Botans växtmarknad) som blommar ljuvligt frodigt varje år!

  Däremot blev det ett snabbt besök förra veckan och botaniserande på försäljningsborden!
  Härliga tider!
  Men varför var ”Skyltytan” uppe i backen tom?

 3. Leena skriver:

  Thank you for the interesting pictures of plants in the wild, and also from Botanical garden. Indigofera kirilowii was an interesting plant, I didn’t know any Indigofera species could be grown in Scandinavia. Could there be any seeds of it available through Konnassörsklubben anytime? I’m very interested in any possible dye plants:)

 4. Anja skriver:

  Hej!
  Det är fantastiska bilder från miljöer som jag aldrig har upplevt ”live”.

  nu till en helt annan fråga:
  Häromdagen när jag promenerade i vackra Botaniska såg jag en makalöst skinande aster . Den var gul och hde ett sortnamn på Lemon…något. Har tappat lappen med namnet. Den växer i perennrabatten vid restaurangen. Kan du hjälpa mig med namnet?

  Med varma hälsningar
  Anja

 5. Anonym skriver:

  Jag bugar för fotot på Nickklockan. Suveränt! Yvonne O.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s