Tidlösa förhöstsglädjeämnen

Colchicum DisraeliRegnet behövdes verkligen – likaså den nattliga svalkan. Efter en perfekt sommar startar nu löksäsongen. Svalkan ger rötter och vattnet tillväxt – tvärtomväxterna kommer att regera från nu till maj nästa år. Först upp är tidlösan – den nakna jungfrun – Colchicum. Göteborgs fantastiska trädgård har världens förnämsta tidlösesamling.Jimmys colchicum-list1

Karin & Jimmy Persson är de som skapat samlingen. Karin har forskat på släktet i mer än 30 år med benäget bistånd från min kollega emeritus, Jimmy. Tillsammans har de sökt upp de flesta av de 99 arterna där dessa hör hemma. Det syns i trädgården. Här till höger har Jimmy planterat en list med storblommiga arter och trädgårdshybrider. Den översta bilden visar C. ‘Disraeli’, stor & vackert rutig.

Colchicum speciosum

Prakttidlösan, Cochicum speciosum, dyker upp här och var i trädgården. Tillsammans med C. autumnale är den den lättaste – den mest tidlösa. Den växer på ängar i N Turkiet, Kaukasus och N Iran. Bilden nedan från Bakuriani i Georgien visar dess blad framför en bokskog som, på högre altitud, bildar skogsgräns i området.

IMG_5436 Colchicum speciosum BakurianiJimmy har fortfarande kontroll över omplantering med den tidiga vattningen och gläder oss ännu opensionerade med regelbunden närvaro så här års.

Jimmy vattnarMarika och Mats har, som en hyllning till vår samling, drivit projektet ”Hösthässle och vinterflor”. Trädgårdsföreningens Stiftelse bidrog med 80 000:- och nu är vi på gång med ”vinterflor”. 900 bamsiga tidlöksknölar (9 sorter) planterades i bokbrynet på åsen och skall, förhoppningsvis, snart visa sig. Sen hoppas vi att deras kraftiga grönska skall hålla tillbaka kersen. Återkommer nog om detta.

ColchicumplanteringStrax ovan, vid stigen på åsen, kompletteras vinterfloret med 400 Cyclamen (4 sorter). Vit och rosa höstcyklamen – vit och rosa vårcyklamen – hundra av var.

Cyclamen från AmandHär står de nyanlända och undrar vad som skall hända härnäst – ?

CyclamenputsHär putsas de inför planteringCyclamen hederifolium och till höger ser ni resultatet. Höstcyklamen, Cyclamen hederifolium, har en stor utbredning i medelhavsområdet, från SÖ Frankrike till V Turkiet. Den söker skugga i buskvegetation och skogar från havsytan till 1300 m. Detta gör att härdigheten varierar från obefintlig till hyfsad beroende på varifrån de kommer. Vad våra nyinköpta knölars proveniens är har vi ingen aning om. Vi får väl se, sinom tid, hur härdig den är.

Vinterfloret skall Cyclamen coum  stå för när vintern släpper taget i mars.

Hösthässlet kommer att bestå av höstkrokus och cyklamen bland de nybeskurna hasslarna, hässlet, mot gaveln på Stora Änggården – det gula huset byggt 1812. Det tar vi itu med nästa höst.

I växthusen blommar andra cyclamen. Cyclamen graecum är en låglandsart från SÖ Grekland och SV Turkiet som helt saknar härdighet men blir magnifik i ett svalt växthus. Nedanstående knöl är 76 år gammal och härstammar från den legendariske växtmannen Fritz Lempberg och hans trädgård Hatzendorf i Österrike.

Cyclamen graecum Hatz. -3s8Tillsammans med Biarum davisii kommer den att inleda gottebordssäsongen 13-14.

Biarum marmarisenseSom regel luktar Biarum skit eller lik men detta undantag luktar fruktigt gott. När Jimmy & Karin samlade den 1986 i sällskap med det (i mina kretsar) välkända botanistparet Baytop hette den fortfarande Biarum davisii (en klen, svårodlad art från Kreta). Sedermera har den upphöjts till Biarum marmarisense och är en livskraftig, snabbförökad lustifikation och ett förhöstsglädjeämne till helgen. Kom hit och lukta – vi tänker inte ställa dit ett jämförelseobjekt i form av en skitluktande Biarum – de stinker så vedervärdigt att de förvisas utomhus. Har ni otur kan det dra in en pust genom takluften.

Vänlöksarbete 2013Vänföreningens lökpluton, de tolv volontärerna, har just avslutat höstens arbete. 100 567 lökar har fördelats i 10 584 portionspåsar och plockats i 1 011 beställningskassar – ett jättearbete som vi är mycket tacksamma för eftersom det lämnar ett välbehövligt överskott och mycket ”goodwill” till trädgården. Mellan 29 september och 6 oktober finns beställningarna till avhämtning mellan 12 till 18.

3 Erythronium White Beauty 2008-05-01 2 (kopia)I år har 1 300 lökar av Erythronium ‘White Beauty’ paketerats och portionerats utifrån ovanstående bild och följande ”säljtext”.

”Hundtandsliljor är oemotståeliga skönheter som gillar halvskugga och en näringsrik, lucker jord. Tyvärr är de svårhanterliga så endast de mest vitala lämpar sig för kommers. ’White Beauty’ är livskraftig och vacker med vita, gulsvalgade, rödbrunringade, nickande blommor och läckert marmorerade blad.  Den har hängt med sedan sent 1800-tal och är fortfarande den bästa vita hundtandsliljan. Som föräldrar föreslås E. oreganum, E. californicum & E. revolutum, själv gissar jag på de två först nämnda. Namnet syftar på lökens form”.

9 Muscari Babys Breath Beskuren 1997-2650 2012-04-274 Crocus angustifolius 1
Muscari ‘Baby’s Breath’ och strimkrokus, Crocus angustifolius är andra exempel på vad som erbjöds 2013.

Vart år har vi detta samarbete med vår fantastiska  vänförening som står bakom så mycket av det positiva som händer i trädgården. Det finns all anledning att bli medlem i denna sammanslutning av våra allra bästa vänner.

Tipsar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tidlösa förhöstsglädjeämnen

 1. marianne skriver:

  Skulle gärna vilja byta jobb med er, härligt att gräva och sen se resultatet i så stora projekt men får väl söka tröst i min egen trädgård…fast, inte har jag så spännande nykommlingar som ni har. Får nöja mig med Lidl och självsådder.

 2. Bertil Larsson skriver:

  Härliga dagar nu med tidlösorna och höstkrokus. Crocus nudiflorus och C. banaticus blommar fint nu. Den ursnygga C.banaticus ‘First Snow’ kom redan för en vecka sedan.
  Idag har jag planterat alla lökarna jag fick igår från Botans Vänner. Det börjar bli svårt att hitta platser till alla nya numera men de får väl trängas lite. Regn får vi inte mycket här i Dals Rostock men några droppar kom det allt häromdagen.
  Tack för inspirerande blogg.

 3. vindsnurra skriver:

  Hej! Tänkte bara tipsa om en bra trädgårdsprydnad. En mycket uppskattad present/julklapp.
  Det är en vindsnurra som hjälper att hålla sorken borta. Du får jättegärna tipsa om denna i din blogg!
  Kika in på http://vindsnurra.nu/

  Ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s