Julrosor och fjäderdräktsvädrande kondorer

Helleborus nigerNu har det äntligen vänt men den riktiga vintern återstår innan vi kan fira vår. Rekordvärmen har släppt fram de tidigaste primörerna samtidigt som några av sommarens och höstens växter fortfarande står i blom. I entréområdet möts man av ett vintrigt arrangemang där julrosen, Helleborus niger, spelar huvudrollen. Det är inköpta, framdrivna plantor i full blom. Våra ”permanenta” plantor ligger lågt än så länge.

Helleborus x ericsmithii Winter sunshineTa några steg mot ”kontoret” och beundra ytterligare en julros, Helleborus x ericsmithii ‘Winter Sunshine’, som begåvats med det besynnerliga svenska namnet – föränderlig julros – du milde tid, vad menar dom? Hur som helst är det en ypperlig växt som har blivit vanlig i handeln. Den är en hybrid mellan H. niger och H. x sternii (som i sin tur är en hybrid mellan stamjulros, H. argutifolius, och balearjulros, H. lividus). Den som ursprungligen åstadkom hybriden hette just – Eric Smith, och var en legendarisk ”plantsman” som mellan 1967 och 1983 drev plantskolan ”The Plantsmen” tillsammans med en annan legendar – Jim Archibald. Klicka på länken för att se vad Jim skriver om Eric och hans livsgärning, 21 sidor med text & bild – ta er tid. Nu finns det flera selektioner av hybriden som massförökas i laboratorier och finns tillgängliga för hugade odlare. Den har visat sig härdig här även om bladen tar stryk vissa vintrar.Helleborus orientalisEn insamling av Helleborus orientalis, turkisk julros, i detta fall från Borjomi i SV Georgien, som vi fick av Jim 1995, har slagit ut i bambulunden – vi får väl se hur den ser ut i slutet av februari. Nedan en bild från Borjomi i maj 2010.Borjomi 2010

Pseudofumaria luteaVid grottmynningen i klippträdgården hittar man en tapper gul nunneört, Pseudofumaria lutea. Lättodlad, lättspridd & lättrensad. En ypperlig trädgårdsväxt som kan växa i torra, soliga murar såväl som i skuggiga rabatter. Så här tjusig blir den i rasbranter med kalk i bergen runt Garda-sjön i N Italien.

Pseudofumaria lutea Tremalzo 1991Lite längre österut kan man finna den blekgula nunneörten, Pseudofumaria alba (Corydalis ochroleuca) i liknande miljöer. Här i Makedonien nära gränsen till Albanien i juni 2013. Den är lättodlad men inte lika invasiv som den gula.Pseudofumaria alba MakedonienDetta leder fram till vad jag egentligen vill skryta om. En växt som jag önskat mig sedan tidigt 80-tal och som jag nu får se blomma i den alpina förökningen.Pseudofumaria acaulis 1_edited-1Pseudofumaria alba ssp. acaulis, en liten dvärg från ”de kalkklumpar till öar” man kan angöra i Adriatiska havet utanför Kroatien. Det är insamlaren jag citerar, nunneörtsexperten Magnus Lidén, som själv har samlat den under en seglats 2011, fröna var då mogna redan i april. I somras fick vi tre plantor från Uppsala botan och nu blommar de, förmodligen för första gången i kultur trots att den var känd redan på 1700-talet. Vi hoppas på frö och spår den en framtid i bergsväxthusens kalktuffklippor.Crocus ColchicumDärinne är det en tidig vår med flera vårblommande Colchicum, framför Cyclamen persicum & hyacinter ser ni C. burttii & C. atticum (insamlad av Jim Archibald 1985) bakom en Crocus, som vi hittills kallat C. biflorus ssp. tauri, från Kars i Ö Turkiet. Just nu publiceras många nya arter i bägarkrokus-gruppen så det blir till att kontrollera vår stora samling till våren. Om vi hinner och orkar.Solanum laciniatum voltureLökträdgården ter sig först ganska dyster. Är det en fjäderdräktsvädrande kondor? Nej, det är ett ihjälfruset, fågelutskitet? (musgömt?, slyngelspritt?) gult känguruäpple, Solanum laciniatum, från växthuset intill. Det grodde under försommaren och bara fortsatte att växa trots att vi inte vattnade från juni till september. Den hör hemma i Australien och Nya Zealand och har blivit en populär sommarblomma som klarade de första frosterna men frös ihjäl i början av december.Colchicum doerfleriFlera vårblommande Colchicum-arter har blivit vinterblommande i år. De är rangliga och slappa på grund av ljusbristen. Colchicum doerfleri som jag samlade i Skopje-området tillsammans med kollegan Ulf Strindberg 1988 är den som ser mest dekorativ ut. Trots att den är i full växt så vet vi sen förr att den klarar en hård vinter så över den oroas jag inte.Tropaeolum polyphyllumMärkliga figurer träder fram i ”kondorens” skugga. Guldkrassens, Tropaeolum polyphyllum,  svartvioletta rävrumpor har vuxit extra mycket denna ”vinter”. De två föregående svinvintrarna har dödat skotten en bit under jordytan vilket har försämrat blomningen. Annars är denna rasmarksväxt från Chile & Argentina märkvärdigt härdig, ibland rent av ett ogräs. SKUD klassificerar den som rumsväxt – vi har haft den ute i 25 år.Tropaeolum polyphyllum 2009-06-03 2Har vi tur med vintern så kan det bli så här i tidiga juni, har vi inte tur så blir det på ett helt annat vis, kom ihåg 1986. Det gör jag.

Minns Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Julrosor och fjäderdräktsvädrande kondorer

 1. Magnus Björlin skriver:

  Hej Henrik!
  Vad hände 1986 ?
  Syns vi i Grunberg ?

  Hälsningar
  Magnus
  http://www.magnus-botanica.blogspot.se/

 2. My rented garden skriver:

  Må vi hoppas att ni inte får en sådan februari igen.Härliga bilder och underbart skrivet om dem..man blir mer nyfiken på många.
  Ha en underbar dag!!

 3. ilva Vallström skriver:

  Härligt som vanligt!
  Vit Tibast blommar fint här vid havet i Bua just nu.
  ilva

 4. ilva Vallström skriver:

  Hälsa Marika ochBjörn W!
  ilva i Bua

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s