LökängenVintern blev mild och behaglig, det förtjänade vi efter tre bistra år. Annalena var mycket optimistisk över överlevnaden. ”Gräset är grönt – minns du hur det såg ut förra året – som en sensommarstäpp -, och nästan inga förluster i klippträdgården” . Snöirishybrider och snöklockor lyfter  sig över vårängen, krokusar kämpar tappert på. De flesta kalkarna har förtärts av harar – de harom. Vecka 11 kom våren till sydsverige. Snödroppar, julrosor, snöklockor, snöiris, sprutade ur marken och nätet blev överhettat av trädgårdsbloggar och inlägg. Vår plantering av dvärgcyklamen, Cyclamen coum, klarade sig utan köldskador och blommar nu näpet under bokarna på åsen.Cyclamen coumI bergsväxthusen, på Annalenas gottebord, blommar vintergäckarnas vintergäck, T4Z 1150, ”Eranthis longistipitatus” insamlad av oss och Dieter & Rosi Zschummel i iranska Kopet-Dag. Den är mindre och mer mörkfärgad än övriga insamlingar vi odlar av denna centralasiatiska art – kanske värd att beakta som ny?  Vintergäckar är heta i dagens nordeuropa – nästan så man kan prata om Eranthifili. T4Z 1150 lär ta priset för dem som har alpinhus, kanske funkar den på friland, vi har inte kollat.T4Z 1150Vintergäckarna omfattar typ nio arter, 1/3 gula, 2/3 vita-rosa – de gula funkar bäst.Eranthis hyemalis 6Allra bäst funkar den europeiska, Eranthis hyemalis, som fortfarande lyser i botaniskas buskage och gladde mig mycket på Kinnekulletorpet i söndags. Och bäst av allt –

Eranthis hyemalis orm 2– jag har inte planterat en enda en .Eranthis hyemalis 3Under flera år har jag skördat fröer under botaniskas berberisbuskar och hällt ut på tomten. Det tar ca 5 år för ett frö att växa till blombar planta. Det här är den första fläcken som såddes.Eranthis h. fröplantorHär ser man att beståndet har fröat i minst tre år, första året utvecklas endast hjärtbladen, år två ser man att det är är en vintergäck, även tredje årets blad syns på bilden så det var väl åtta år sedan jag hällde ut dem.Eranthis cilicica & hyemalisI Turkiet och Irak växer den närbesläktade turkiska vintergäcken, Eranthis cilicica. Den kan ni beundra i rabatten längs den gröna personalbyggnaden. Den anses vara samma art som vanlig vintergäck men det är väsentliga skillnader i det material som produceras i Holland. Den de kallar turkisk vintergäck blommar något senare, har smalare bladsegment, mer bronserat utspring och blommor med en djupare lyster. Här står de sida vid sida – E. cilicica till vänster. De hybridiserar ibland till E. x tubergenii som, oftast är steril.Eranthis hyemalis aurantiacaSärskilt E. hyemalis varierar, här den lätt orange ”Orange Glow”.Eranthis h. schwefelglanzHär ”Schwefelglanz”.Eranthis hyemalis GrünlingHär ”Grünling”.Erenthis hyemalis Crocus vernusHär Eranthis hyemalis ”Gothenburg Double Group” (syn: ‘Gothenburg’, ‘Gothenburg Double’) tillsammans med vårkrokus i klippträdgården igår. Att den heter Göteborg beror endast på att vi flitigt har spridit den, och några andra, ursprungligen fick vi frön av en dansk vid namn Jensen 1983. De flesta formerna är konstanta från frösådd vilket får mig att hoppas på en ny, stor fröskörd trots att varken humla eller bi syntes förra helgen. Det finns nakna kvadratmeter att sprida på.Eranthis hyemalisFör den som orkat så här långt rekommenderar jag länken vintergäckare till en uttömmande artikel av Wim Boens i ”The International Rock Gardener”. Här står allt som är värt att veta om vintergäck.

Snöklockorna är i sitt klimax i botten av rododendrondalen men omöjliga att fotografera därför illustrerar jag med en kinnekullebildLeucojum vernum 1De säger att våren snart skall lida bakslag.

Men det vill jag inte tro på.

Tänker Henrik.

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Länk | Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vintergäckarnas vintergäck

 1. marianne skriver:

  Så många fina vintergäck-arter….hade ingen aning, fantastiskt!
  Hoppas att kunna köpa frön men de ska väl sås på hösten! Färska?

 2. Kristinas oas skriver:

  Underbara bilder, inte minst på havet av vintergäck i skogen. Håller tummarna för att bakslaget i väder inte blir alltför elakt mot växterna som så snällt har börjat växa.
  Kristina

 3. Ping: Allt om Vintergäcken | Hörnan

 4. Underbara vintergäckbilder och en del kunskap fick jag också med mig. Nu ska jag för tredje gången prova vintergäck i min trädgård, men fröså och då gäller det att ha tålamod förstår jag.
  Får jag kläm på det ska det bli en ”Schwefelglanz” så småningom. Kärlek vid första ögonkastet!
  Ha det bra
  /Anette

 5. Sara Brenne skriver:

  Köpte frön av den dubbla vintergäcken förra våren och i år grodde de 🙂 Så nu är det bara att vänta på att mina små vårsolar ska bli stora nog att blomma, tålamod är bra att ha i trädgården!
  Tack för fina vårbilder!

  Sara Brenne

 6. Anonym skriver:

  Hejsan Har blivit Auriculabetagen.. Kommer ni att ha olika sorter till försäljning? Lyckades komma över dvärgauricula förra veckan!

 7. kerstin johansson skriver:

  Var inte meningen att vara anonym..

 8. Anonym skriver:

  Tack för titten på denna fina sida!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s