Världsrekord i nakna jungfrur

Colchicum sppHöstens nakna jungfrur gör entré i behaglig sensommarvärme. Karins & Jimmys samling visar upp ett tjog arter från Colchicum autumnale till C. umbrosum i full blom (ett antal underarter & kultivarer därtill) – jag vågar påstå att det är världsrekord i antal samtidigt blommande nakna jungfrur. Någon som utmanar oss?

Colchicum macrophyllumI ”Wendelbos lökträdgård” har Jimmy planterat en list med särskilt odlingsvärda höstblommare. Colchicum macrophyllum, insamlad av förre prefekten, Arne Strid, på 700 meters höjd runt krönet av Mt. Akrammitis på Rodos. Den borde egentligen inte vara härdig men den här klumpen har överlevt ett antal skitvintrar av varierande karaktär. Till våren får den stora vasst korrugerade blad som fascinerar betraktaren.

Colchicum DisraeliSåsom flaschigast av nakna jungfrur håller jag Colchicum ‘Disraeli’ som, välförtjänt, fick sin ”Award of Merit” redan 1931 – nog förtjänar den ett ”First Class Certificate”. Förmodligen en hybrid mellan C. bivonae och C. speciosum.

Cyclamen hederifoliumTa trappan upp på åsen och kika på höstcyklamen, Cyclamen hederifolium, i vitt och rosaviolett bland späd kirskål. Det piggar upp. De planterades för ett år sedan så det är första blomningen i fritt tillstånd. I morgon får vi 200 st till!Tropaeolum speciosum 2Bambulunden har haft en fantastisk sommar som bara fortsätter. Eldkrassen, Tropaeolum speciosum,  från Chiles fuktigare sydbokskogar och bambusnår, hos oss planterad i azalea och småbambu. Graciösa girlanger med smaragdgröna blad och scharlakansröda blommor ger en förtrollad känsla i bambulundens dunkel. Den har ett djupgående underjordiskt system av centimetertjocka jordstammar, kalla barfrostvintrar dödar tjälen det underjordiska den når så skotten och blomningen försenas. Denna planta har dock överlevt 30+ vintrar.

Tropaeolum speciosum

Tropaeolum speciosum frukt

Senaste vintern var god, krassen har haft en lång blomning och nu utvecklas de lysande mörkblå bären i det återstående purpurfärgade hyllet – snyggt så det förslår. Bären kommer att samlas, tvättas och kylförvaras så att de kan distribueras till våren.

Allium globosum Kaukasus Mats Havström

Om man kommer ”skogsvägen” till klippträdgården möts man av ett nydanat Kaukasus. En, i mitt tycke, förstklassig anläggning har vuxit fram, mer om detta framgent. NCEs, (North Caucasus Expedition 2011) insamlingar har fått ett värdigt hem. Just nu är  Allium saxatile som bäst. Ovan ser ni Mats bild från flodravinsväggen i kanten av Bermamyt-platån där den regntyngd lutar sig utför. Nedan dagsläget i botaniska.

Allium globosum 2

Allium-släktet är stort,  ca 750 arter, och täcker in en lång säsong från medelvår till senhöst (& vinter). Intresset för denna hortikulturellt extremviktiga grupp är i tillagande bland växtälskare – lättförståeligt när man ser dessa förtjusande bollar.Allium globosum 1

Läsaren kanske redan förstått att vi är på väg mot Japandalen men gör en lov ner till vänster i de asiatiska torvpartierna bland klättergentianor, Tripterospermum, och klematisklockor, Codonopsis, lägg särskilt märke till vår frilandsbegonia, Begonia grandis subsp. sinensis.

Begonia sinensisEn märklig knölbegonia som brukar visa sig först runt midsommar. Fullt härdig, tycks det, den firar fjortonårsjubileum på plats, en present från Hamburgs botaniska. Ett exotiskt inslag i en trädgård i Ultima Thule minsann.

Lilium speciosum album 1Japandalen har varit i händelsernas centrum under säsongen. Vår lyckade och välregisserade japansatsning har öppnat besökarnas ögon för Bengts sällsamma trädgård.

Lilium speciosum albumJapanåret till ära så ”pimpades” dalen med ”utplanteringsliljor” som nu fröjdar syn- & luktsinne. Praktliljan, Lilium speciosum ‘Album’ gnistrar till och levererar dunster av väldoft.

Lilium speciosum Uchida 1Längre in i dalen hittar man den färggrannare men något doftfattigare Lilium speciosum ‘Uchida’. Praktliljans framåtlutande, vågböjda växtsätt har sin förklaring i att den i naturen växer på klippor och branter.

Lilium speciosum UchidaJapanåret närmar sig slutet och vi kröner det med utställningen ”Bonsai – naturlig skönhet i kruka” som löper mellan 6-14 september. Kunio Kobayashi, en av världens främsta bonsaimästare, håller workshops  6 och 7 september kl 13-17 tillsammans med våra medarrangörer,  Svenska Bonsaisällskapet.

Japanåret närmar sig slutet men Japandalen blir kvar – och blir bara bättre år för år.

Påstår Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Världsrekord i nakna jungfrur

 1. Anonym skriver:

  Tack för att du gav mig sinnesro , då
  Mina ögon fick vila på något vackert. Med vänlig hälsning, Ingela Östlund

 2. tradgardirostock skriver:

  Ännu ett härligt inslag som får mig att längta till Botanisk i Göteborg. Kanske i morgon. Här blommar också tidlösorna för fullt. Ganska många har det blivit genom åren.

 3. Kristinas oas skriver:

  Så vackert, tack för att du delar med dig till oss som bor en bit iväg.
  Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s