I går kom våren

Iris histrioides Lady Beatrix Stanley 2009-03-26

I går slog snöirisen ut – Iris histrioides ‘Lady Beatrix Stanley’ –  öppnade sig längst ner i björkbacken ovan växthusen. En försmak av vad som kommer att hända, 90 000 blandade lökar sattes i backen i höstas.

Lökaltaret 2 2016-02-24

Tillsvidare bjuder vi på det bästa vi har – vårens tidigaste lökväxter, en av världens intressantaste samlingar. Lökaltaret presenterar blommorna i ögonhöjd, kom och se.

Botaniska har fått äran att inleda ”Gothenburg Green World 2016” (GGW). På lördag kör säsongen igång i våra växthus. Evenemangsåret är ett samarbete mellan publika trädgårdar i göteborgs nejder och har mängder med aktiviteter på gång, det blir ett fint år för trädgårdsälskare.

Crocus utställning 2016-02-Vår salut till våren, en krokusutställning ! Efter en idé av Marika Irvine. Den kommer att fyllas på så länge krokus blommar – vi hoppas på en sval vår.  I år lyfter vi fram vår förnämliga samling av tidigblommande lök- & knölväxter (geofyter). Krokus får inleda, pärlhyacinter avsluta.

Crocus henrikii 2016-02-24

Marika & vildflor har åstadkommit en utställning som gör mig stolt över att vara en medarbetare. Monica har återinfört välskrivning till botaniska med sina elegant textade namnskyltar som förhöjer utställningen.

Men titta, vad har jag här då? Crocus henrikii, vem kan de va? Samma planta jag hackade upp 1988 och kallade C. chrysanthus ‘Gündogmus Bronze’. Den har Janis beskrivit som en ny art.

(Typus: Turkey, near Gündoğmus (Antalya province), Habitat: among pine trees and small shrubs based on limestone; altitudes – 900-1200m. Flowering period: February-March. Known only from the type locality and the vicinity)

Släktet Crocus tillhör familjen irisväxter (Iridaceae) och innehåller mellan 120 och 200 arter. Det osäkra antalet är en följd av att botanister har ägnat släktet stort intresse de senaste åren. Med stöd av DNA-analyser beskrivs nya arter hela tiden. Cirka fem nya arter har upptäckts i vår egen samling.

För den oinvigde är arterna ”lika som bär”, man får betrakta små detaljer för att skilja dem åt. Man kan inte bestämma en krokus utan att se knölen och dess skal. Detta gör dem eftertraktade för nördiga samlare – ”Croconuts”. Vår egen ”Croconut Emeritus” Jimmy Persson som lade grunden till vår samling, brukar jämföra samlandet med filatelistens. Han gillar inte den nya systematiken. Personligen håller jag god min.

La Fleuriste 2016-02-26 1

Våra vänner Johan och Andrea från La Fleuriste har hjälpt oss förr och levererar som vanligt kvalitet. Ett södra halvklotstema i Södra Halvklotshuset. En härlig blandning; papegojhyacinter (Lachenalia), Protea med släktingar från Sydafrika, Hippeastrum (Amaryllis) från Sydamerika, kängurutassar (Anigozanthos), Leptospermum, Pycnosorus från Australien i en underbar, vårlig äng, pollinerad av bin, humlor, fåglar och möss, kanske till och med fladdermöss.

La Fleuriste 2016-02-26 2

Ett stiligt blomsterarrangemang på piedestal leder vägen mot kalkhuset som också dignar av vilda lökar.

På södra halvklotet är det höst nu – men hos oss är det vår –  och den blir bara bättre för var dag som går.

Och så här ser våra dionysosvivor ut för tillfället. Förstå vilken ynnest det är att verka från en sådan plats.

Dionysiabord 2016-02-22Skåda den kommande generationen, Dionysia är svårodlade och råkar regelbundet ut för ”plötsliga dödar”. Då gäller det att ha unga plantor på gång, förstora bilden och läs etiketterna så förstår ni vilken bedrift det är att upprätthålla en sån här kvadratmeter

Dionysiaförökning 2016-02-22_edited-1Dionysia afghanica är en sällsynthet i odling. Den fick vi av Eric Watson 1982. Han, i sin tur, hade fått den av självaste Jim Archibald – den sista plantan i odling! Den upptäcktes av C. Grey-Wilson och T. Hewer på klippväggar i Darra Zang ravinen i NV Afghanistan 1971. Eric var en synnerligen generös man som gärna spred sina utvalda växter till duktiga odlare. Fortfarande är denna lilla juvel en raritet förbehållen det mest avancerade Dionysia-kotteriet.

Dionysia afghanica

Och för er som inte förstår varför det är stora hål i tulpanen & pärlhyacinten – det är så här man ska göra. Vi tackar Johan för den lustiga bilden. Vi tackar vår rekvisitör, Evalena Jönsson Lunde för fin upptakt till utställningen

Crocusutställning 25-2-2016-3470 111Håll i er, nu reser sig geofyterna ur marken – nu går det undan. Kom hit och häpnas i Göteborgs fantastiska trädgård.

Välkomna till Göteborgs Gröna Wärld!

Hälsar Henrik

Om Henrik Zetterlund

Hortikulturell intendent i Göteborgs botaniska trädgård.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till I går kom våren

  1. Helt sagolikt! Vilket fantastiskt arbete ni gör!

  2. tradgardirostock skriver:

    Härliga bilder. Här går våren lite trögt men en Iris histrioides ‘Lady Beatrix Stanley’ har i alla fall slagit ut. Dionysia afghanica är ju fantastisk och alla de andra också förstås.

  3. ilva Vallström skriver:

    ÅHHH tusen tack för välskrivna rader och stiliga intressanta växter!!! En hälsning till den vackra . väna kunniga Krokusdrottningen Marika…..
    glömmer aldrig hennes högbäddar och Acantusar en gång…
    ilva i Bua…alldeles vid havet.

  4. Ann Larås skriver:

    Låter alldeles underbart…lycka till med året. Ska försöka ta mig till Göteborg under året. Kanske får jag med mig en hel grupp.

  5. Anonym skriver:

    E Love you

  6. Kristinas oas skriver:

    Ser fantastiskt ut! Det blir ett Göteborgsbesök lite längre fram i vår, vill se den nya vårlöksplanteringen hos er.
    Kristina

  7. Anonym skriver:

    😍

Lämna en kommentar